Rabarbar rabarber

24
Sep
2014

Tom Kellerhuis beschrijft restaurant nieuws, geruchten uit de keuken en culinaire transfers.

Ik fiets niet dagelijks de hele stad door, maar als ik dat doe, let ik doorgaans goed op nieuwe culinaire hotspots of juist verdwenen zaken. ( Tips zijn uiteraard altijd welkom). Zo bemerkte  ik deze zomer dat restaurant Christophe’ zijn deuren had gesloten. Per abuis schreef ik dat de zaak nog niet was overgenomen. Niets is minder waar: Op die prachtige plek aan de Leliegracht is sinds begin september namelijk een leuk nieuw restaurant verrezen: Black and Blue, quality steaks & salads. Voor lunch en diners.

De zaak is inmiddels volledig verbouwd en opgefrist. Horecaondernemer Inge Hammink – van der Valk, die restaurant runt met haar man Jan Jaap, noemt het ‘kwaliteit zonder kapsones’. Hammink – van der Valk: “Er bestaat eigenlijk niks soortgelijks in Amsterdam, en al helemaal niet in deze prijsklasse. Black and Blue is er voor de mensen die van echt goed eten en een fijne sfeer houden, maar niet van overdreven gedoe. Dat zie je terug op je bord, maar ook in het interieur en in de bediening. Je kunt hier in je smoking komen, maar ook in je korte broek.

Onlangs noemde ik hem in deze krant nog de cocaïne onder de druiven; riesling. Ik voegde er gekscherend aan toe: als je eenmaal een glas van drinkt, kun je niet meer stoppen. Maandag 22 september in de Amsterdam Arena weer het jaarlijkse Riesling & co plaats. Deze beurs, voornamelijk voor professionals in de horeca bedoeld, promoot al jaren deze geweldige druif, die vooral in Duitsland zo goed gedijt.

In Nederland doet riesling inmiddels goede zaken; je ziet de slanke groene fles steeds vaker liggen in de schappen van de supermarkt of de betere slijter. Ook op menig wijnkaart is hij steeds vaker terug te vinden, al zal het nog wel even duren voordat hij zijn verre Oostenrijkse soortgenoot, de populaire Gruner Veltliner, van het bordes stoot.

Een opmerkelijk nieuwtje tot slot: Joris Bijdendijk, de jonge chef die restaurant Bridget vorig jaar nog aan een Michelinster hielp, vertrekt daar binnenkort alweer om plaats te maken voor Bobby Rust, eveneens uit de stal van Ron Blaauw. Bijdendijk treedt per 1 november in dienst bij de Vermaat Groep, en zal zich gaan richten op de opening van het nieuwe restaurant in de Philips vleugel van het Rijksmuseum.

Tips, nieuws en geruchten uit de Amsterdamse horecawereld? Mail naar rabarber@parool.nl